A legnagyobb magyarok


  Ezt a cikket régebben a terminal.hu-n találtam. Régi, de érdekes.

Szent István király-t választották meg az évezred magyarjának, Göncz Árpád az ezredforduló embere lett. Alig valamivel az elõzõ év vége elõtt véget ért az [origo] (a Matávnet Kft. internetes kiadványa), az RTL Klub, a Népszava és a Színes RTV által kiírt "2000 magyar" címu szavazás is. Az akció során interneten, telefonon és levelezolapon lehetett szavazni a legnagyobb történelmi és kortárs magyar személyiségre. A szeptemberben kezdodött szavazás indulásakor a szervezok közzétettek egy 2000 nevet tartalmazó listát, közülük választhattak a szavazásban résztvevok. A szavazás három fordulóban bonyolódott: az elso fordulóban 2000 (1300 történelmi és 700 kortárs) személyiség közül lehetett választani 25-25 nevet. A második fordulóba 300-an jutottak, ekkor 10-10 nevet választhattak a résztvevok. A döntobe jutott 20-20 történelmi és kortárs személyiség közül már csak egy-egy személységre lehetett szavazni. Az akció elorehaladtával a szavazás kiírói egyre bovebb életrajzok közzétételével segítették az érdeklodoket.

 

A játék során összesen 34 ezer szavazat érkezett, a dönto fordulóban 18 ezren vettek részt. A hétfo este az RTL Klub adásában ismertetett végeredmény szerint a történelmi kategóriában a legtöbb szavazatot és így az évezred magyarja címet I. (Szent) István király kapta.

Második lett Széchenyi István, harmadik Kádár János, negyedik Árpád fejedelem, ötödik pedig Mátyás király.

A további sorrend:

  6. Semmelweis Ignác,
  7. Szent-Györgyi Albert,
  8. Ady Endre,
  9. Arany János,
  10. Kossuth Lajos,
  11. Neumann János,
  12. Petofi Sándor,
  13. József Attila,
  14. Deák Ferenc,
  15. Hunyadi János,
  16. Bartók Béla,
  17. Dobó István,
  18. II. Rákóczi Ferenc,
  19. Erkel Ferenc,
  20. Kodály Zoltán.

   

A kortárs kategóriában a legtöbb szavazatot és így "az ezredforduló embere" címet Göncz Árpád köztársasági elnök kapta. Második lett Horn Gyula volt miniszterelnök, harmadik Egerszegi Krisztina többszörös olimpiai bajnok úszó, negyedik Teller Ede atomtudós, ötödik Béres József, a Béres-csepp feltalálója.

A további sorrend:

  6. Hofi Géza,
  7. Kovács (Kokó) István,
  8. Makovecz Imre,
  9. Balczó András,
  10. Soros György,
  11. Németh Miklós,
  12. Puskás Ferenc,
  13. Farkas Bertalan,
  14. Czeizel Endre,
  15. Sinkovits Imre,
  16. Rubik Erno,
  17. Zenthe Ferenc,
  18. Vitray Tamás,
  19. Papp László,
  20. Fa Nándor.


Kapcsolódó linkek:
Infopen
RTL Klub
Origo
Népszava

Ugrás a lap tetejére!

jUKej.tripod.com
Szerkeszti/fotók: Tohai Zsolt
Email: tohaizsolt@hotmail.com
2001.