Angol telefonokról


 

Tartalom
Mobil telefonok

Vezetékes telefonok / telefonkártyák
Linkek

Emergancy telefonszámok Angliában
HELP/EMERGENCY telefonszámok a világban


Mobil telefonok
Angliában 4 független telefonhálózat van: Orange, VodafoneOne2OneCellnet.

Ezekre épülnek a többi telefontársaságok is pl. a VirginMobile

A magyar mobil telefonok rendesen müködnek Angliában is (bár az 1800Mhz-esről nincsen tapasztalatom) Használni azonban nem igazán érdemes, ha valaki több hónapra jön Angliába, mivel elég drága.

Miért?
A magyar telefonok abból a logikából kiindulva, hogy a hívó fél nem tudhatja, hogy éppen hol tartózkodik a hívott, ezért a nemzetközi díj és a mobil telefon hívási díjja közötti különbséget a hívott fél fizeti. Mit is jelent ez? Pontokba foglalva:

1., Mi történik, ha Magyarországról hívnak, ha Angliában vagy?
Ha kihoztad a telefonod és otthonról hívnak, akkor a hívó fél annyit fizet mint eddig, viszont a Te számládon fog jelentkezni a nemzetközi percdíjakból levont otthoni percdíj.

2., Mi van akkor, ha Te hívsz magyar mobilról magyar számot Angliából?
Erről jobb nem is beszélni... :) Pontosan nem tudom, de nem lesz olcsó... Erről talán bővebben a mobiltelefon társaságok weblapjain olvashatsz. Linkeket lent találsz

3., Mi történik, ha egy angol telefonról hívják a Te magyar mobiltelefonodat Angliában?
Ez a legrosszabb. A hívó fél fizeti a nemzetközi díjat, mivel természetesen beírja a +36-os országkódot is a telefonszámod előtt, majd Magyarországról kapcsolják a Te telefonodat ami, ha Angliában vagy, akkor az 1. pont értelmében Te fizeted meg a nemzetközi különbséget. Úgyhogy mindenki rosszul jár.

4., Mi lesz, ha Te hívsz Angol telefont mobilodon?
Van egy nemzetközi szerződés, miszerint ilyenkor csupán az országon belüli percdíjak lesznek érvényesek. Azaz, ha mobilodról kiválasztasz egy angol szolgáltatót, akkor annak az aktuális áraival telefonálhatsz belföldre. (Elképzelhető, hogy valami egyéb, kisebb, adminisztrációs költséggel terhelik) 

Egy szó és száz, hónapokra ne hozd ki a telefonod Angliába, mert aki otthon fizeti a havidíjadat igen meg lesz lepődve főleg az első telefonszámládat látva. (nem jó értelemben...)

Viszont tudom ajánlani, hogy vegyél egy telefont Angliában ha szeretnél elérhető lenni, mivel itt rendkívül olcsó ajánlatok között válogathatsz. Vannak olyan cégek, akik havi 500 perc ingyen beszélgetést biztosítanak, van akik 80-100 Fontért egyéves teljes havidíj mentességet, ingyen telefont és ingyen perceket bztosítanak. Lehet válogatni még 'kártyás' telefonok között, amikre lehet vásárolni egységeket, amiket később le lehet beszélni stb. Érdemes körülnézni. újból: linkek :) A telefonvásárláshoz bankszámlaszám szükséges.


Vezetékes telefonok
Természetesen a legolcsóbb választás a vonalas telefon, belföldi hívások esetén. Azonban igen drága tud lenni egy telefonbeszélgetés pl Magyarországra. (Bár még lehet így is olcsóbb, mintha Magyarországról Angliát hívnád...) Van erre is megoldás.

Sok angol cég van, akik megkerülve a nemzetközi telefon-összeköttetéseket az internetes adatátvitelt használják fel. Elméletileg ezek a vonalak nem annyira tiszták, de (legalábbis az én fülemmel :) ) nem érzékelhető nagyarányú minőségromlás.

Hogyan is müködnek ezek?
2 típusuk van:
1/ Kártyás
Először is venned kell egy telefonkártyát, amiket a különböző utcai árusoknál, vagy a kisebb boltokban (pöstiesen: trafikokban, vagy a sarki füszeresnél...) szerezhetsz be. Rengeteg típusú kártya van: valamelyik Amerikába biztosít olcsó telefonálást, valamelyik Ázsiába stb. Mi az úgynevezett 'Swift Call'-t, vagy a 'Spectrum' kártyákat szoktuk használni. Ezek körülbelül 12-20p közötti áron biztosítják a percenkénti telefonálást Magyarországra. (Ha tudsz valami olcsóbb kártyáról légy szives írd meg.) Azonban még mielőtt veszel kártyát feltétlenül nézd meg, melyik a legolcsóbb és a legmegfelelőbb Számodra. Csak a példa kedvéért: minél nagyobb értékü a kártya (általában 5-10-20 fontosak közül választhatsz), annál olcsóbbak a percdíjak is. Sőt valamelyik ingyen perceket is biztosít.

Tehát megvan a kártya. A hátulján találsz egy számot, amit csak akkor láthatsz, ha lekaparod a védőréteget. (mintegy sorsjegyet) Ez lesz a kódod. A telefonkártyán általában találhatsz még két telefonszámot, amiből az egyik ingyenes -0800- (ez drágább percdíjat biztosít), a másik helyi tarifa szerint müködő.

Hívd fel az egyik telefonszámot valamilyen vezetékes telefonról és pötyögd be a kódodat. (Mobilról nem érdemes az ingyenes szám hívása, mert az sem ingyenes, hanem helyi tarifájú). Egy autómata hang tájékoztatni fog, hogy mennyi lebeszélhető perced van még a kártyádon. Ezek után hívd a kívánt számot (0036....)

Tapasztalat:
Ez a telefonálási mód jóval olcsóbb, mint a 'hagyományos' :) Azonban sokszor foglaltak a vonalak (főleg az ingyenes hívószámok) és nem egyszer előfordult, hogy Magyarországot nem tudták kapcsolni átmenetileg.

Egy levelet kaptam nemrég (2001. március) beszúrom ide:

1./ Eastern Call Europe, hogy biztosabban azonositsd, a telszamai:
     0845-1200 587 es 0800-138 1877
az o arai: 5Fontos kartyaval 41 perc M.o-ra, ami 12.2p jelent percenkent, nincs kapcsolasi dij, es egyeb rejtett dijak.

2./ Ha sokat akarsz dumcsizni (mint pl a baratnom), akkor a Speak 'n' Save kartyat ajanlom. Az o percdijuk: 5Fontos, 10Fontos kartyaval 6ppm (6p per perc),
20Fontos kartyaval 5ppm, viszont!!! van kapcsolasi dij, ami 59p egyszeri dij. Ezekbol
kiszamithatod, az elozohoz kepest (1./), ha 10 percnel tovabb beszelsz, akkor ez eri meg. !!VISZONT!!! NAGYON FONTOS!! Csak ha foldi vonalat hivsz!!! Mert ha mobilt hivsz, akkor 20ppm es 69p kapcs.

Korábbi bejegyzések:

HIXből:
Nemreg talaltam ezt a ceget, ugy tunik, hogy Magyarorszagra ez a legolcsobb, 13p/perc (VAT-vel egyutt). Belfoldi hivas 2.3p/perc (ennel van olcsobb is, 2p/perc, www.axstelecom.com).
Ezek az arak minden nap, minden napszakban ervenyesek, masodpercenkent szamlaznak, a minimum dij 3p.

A http://www.superline.co.uk website-on lehet feliratkozni
gmegyesi_1999@yahoo.co.uk


Nemrég felfedeztünk mi is egy kártyát. A neve Swift Call. A 20Fontos kártya 25 Fontnyi beszélgetést tartalmaz. Ezen kivül pontosan nem tudom, de úgy 12-16p lehet egy perc Magyarországra.
(TZS)

 

 

2/ Regisztrációs
Regisztráltatod magad, és úgy mint egy rendes telefonnál havi számlád jön. Ilyen esetben a hívott szám előtt egy kódot is be kell ütnöd. Tapasztalat hiján többet nem tudok erről a típusról. Egy ilyen telefontársaság weblapja: www.onetel.co.uk (itt 15p/perc Magyarország és 1p/perc az internetezés)

HIXben megjelent egy cikk pár hónapja erről a formáról:
>Nemreg talaltam ezt a ceget, ugy tunik, hogy Magyarorszagra ez a legolcsobb, 13p/perc
>(VAT-vel egyutt). Belfoldi hivas 2.3p/perc (ennel van olcsobb is, 2p/perc, www.axstelecom.com ).
>Ezek az arak minden nap, minden napszakban ervenyesek, masodpercenkent szamlaznak, a
>minimum dij 3p.
>A www.superline.co.uk website-on lehet feliratkozni.

 

Ilyen típusú szolgáltatások Magyarországon is vannak, azaz olcsóbban lehet telefonálni Angliába. Linkeket lent találhatsz!


 

Linkek:
Angol Magyar

Mobil

Orange
Vodafone
One2One
BTCellnet
Virgin

Westel900 > Ez a link a tudakozó
PannonGSM > Ez a tudakozója
Vodafone

Vezetékes

BT

Matáv
Ez a link a Matáv tudakozó

Vezetékes internet alapú

www.onetel.co.uk
www.axstelecom.com
www.superline.co.uk

Westel900 internet alapú
PannonGSM Internet alapú szolgáltatás
Matáv IP alapú szolgáltatása

Egyéb dokumentok
Emergancy telefonszámok Angliában
HELP/EMERGENCY telefonszámok a világban

Ugrás a lap tetejére!

jUKej.tripod.com
Szerkeszti/fotók: Tohai Zsolt
Email: tohaizsolt@hotmail.com
2001.