Mit kell tudnod, ha
Angliában dolgozol,
vagy épp dolgozni
indulsz?
(saját tapasztalatok, amiket hallottam,
amiket írtok


 

Mindenekelőtt szeretném elmondani, hogy ezek az infók CSUPÁN tájékoztatás miatt kerültek ki! Lehet valami nem pontos, vagy másképp van akkor kérem írjátok meg! Ezeket a dolgokat hallomásból vagy saját tapasztalatomból tudom. Akit bővebben érdekel a dolog, lent a linkek között remélhetőleg pontos infót talál mindenről.

Az állás oldalon már írtam, hogy miként lehet munkavállalási engedélyt (Work permit-et) szerezni.

Legtöbbször a munkáltató 'szúrja' ki, hogy ki az, akit szeretne alkalmazni. Jelen esetben legyél ez a valaki Te. Felfigyelt Rád, mert jó munkaerő vagy, vagy ajánlott valaki, illetve ha már a cég magyar irodájában dolgoztál stb. Ha a felvételi elbeszélgetésen túl vagytok, minden rendben és megállapodtatok, hogy várnak a céghez, akkor tudnod kell, hogy minden ügyet a céged intéz. Semmit nem kell csinálnod csak várnod az új céged jelentkezését. Nekik elég sok dolguk akad (lásd az állás oldalon ) Ez nem a Te dolgod. 

 

INFORMÁCIÓK ANGLIÁBA INDULÓKNAK ÉS ITT DOLGOZÓKNAK

1., Ha a céged ügyvédi irodával végezteti a munkavállalási engedélyed (ez nagyon drága) akkor lehetséges, hogy heteken belül megérkezik (~3 hét). Ha nem, akkor az elhúzódhat több hónapra is (én közel egy évet vártam az engedélyemre)

2., Az új munkavállalási engedélyednek lesz egy érvényességi ideje, ameddig dolgozhatsz kint. Általában ez az idő egy év, de lehet kevesebb (pl. fél) vagy több is. (pl. 2)
Ha hat hónap, vagy annál rövidebb lesz, akkor tudnod kell, hogy Magyarországon kell adóznod. Ha hosszabb, akkor Angliában. 1978 évi 15.tvr óta a kettős adóztatást elkerülő egyezmény lépett életbe a két ország között. Bővebben itt olvashatsz erről (Ezen kívül:APEH kettős adóztatás, APEH.hu www.ado.hu, InlandRevenue)

3., Jelentkezz ki feltétlenül az ideiglenes és az állandó lakhelyedről és jelentsd be az önkormányzatnál, hogy külföldön fogsz dolgozni! Ilyen esetben, ha két évnél hosszabb időt töltesz Angliában, akkor bevihetsz egy 4 évnél fiatalabb autót Magyarországra vámmentesen, ha igazolni tudod, hogy már legalább fél éve megvan. Ezt a vámtörvényt csak hallomásból ismerem, talán segítenek a következő linkek: www.kff.hu, www.vam.hu. Az előző  linken megtalálható továbbá azoknak az autóknak a listája is, amelyek bevihetők Magyarországra.
Továbbá bevihető HIFI, TV stb, amiket úgyszintén igazolnod kell, hogy személyes használatú és legalább fél éves.

4., Ha autóval szeretnél jönni tudnod kell, hogy:
4.1., a jogosítványod 1 évig érvényes, utána le kell újból vizsgáznod angol jogsiért.
4.2., nem számít a nemzetközi jogosítvány, de ajánlják
4.3., az autót el kell vámoltatni Magyarországon, ha fél évnél tovább van kint. (bővebben Magyar autók Angliában Origo) 
4.4., az infó oldalon találhatsz útvonalat és komplinkeket, hogy hogyan merre és mikor érdemes jönnöd
4.5., HIX-ből óllózva: Külföldi jármüvek esetén Angliára szóló biztosítást is kell kötni, illetve egy éved van rá arra, hogy levizsgáztasd itt a kocsit. (lámpa csere, sebességmérő órát mérföldre cserélni stb) Minden erről: www.dvla.co.uk

5. Ha Angliában akarsz autót venni, vagy vezetni (pl céges, bérlés)
5.1., a jogosítványod így is csupán 1 évig érvényes, utána le kell újból vizsgáznod angol jogsiért.
5.2., nem számít a nemzetközi jogosítvány
5.3., Autóvezetéshez nem szükséges jogosítvány, sem kocsi papírok. Azonban szükszéges a biztosítási matrica, ami a szélvédőre kell kihelyezni. Ezt a matricát csak érvényes papírok és érvényes jogosítvány után kapod meg. (emiatt nem kellenek az előbb említett okmányok sem) Minderről bővebben az autók oldalon.

6. Céges autóval szeretnél Magyarországra látogatni. Tudnod kell, hogy ideiglenesen vámkezelned kell az autót (bővebben: Origo)

7., Ha megvan a munkavállalási engedélyed, akkor csak és kizárólag annál a cégnél dolgozhatsz, aki kihívott, mindaddig, amíg rezidenciát nem kapsz az országon belül. (minimum 4 év) Ez azt jelenti, hogy szabadon mozoghatsz és vállalhatsz munkát az országon belül. (lehet hogy több jogot is ad, de erről nem tudok)

8., Angol, azaz kettős állampolgárságot minimum 5 év angliai tartózkodással (munkavállalással) lehet megkapni. (Ez csupán elmélet) Ilyenkor fel kell esküdnöd a királynőre... Ekkor angol útleveled lesz, szavati jogot kapsz stb.

9., A munkavállalási engedélyed lejárta után céged kérheti a hosszabbítást. Egy példa: Első körben +2 év (azaz összesen 3 év tartózkodás), majd ha az is lejár +2 év (5 év tartózkodás) Ekkor kaphatod meg 4. év végen a rezidenciát.

10. Feleséged és 18 évnél fiatalabb gyermekeid MINDEN jogot megkapnak, amit Te. Azaz megkapják a munkavállalási engedélyt az útlevelükbe (amit szabadon használhat bármelyik cégnél. Érdekes, hogy így pl. a feleséged bármilyen állást elvállalhat, mivel szabad munkavállalói joga van, ellentétben Veled, aki általában csak ahhoz a céghez van, munkavállalói joga, aki kihívta) Ezenkívül elméletileg minden családtagod hozhat egy autót vámmentesen (akiknek van jogosítványuk) stb. Ezek a jogok nekik is azonnal megváltoznak, ha a tied módosul. 

11., Szállás: elég nagy gond, ha a céged nem intézi el, mivel Magyarországról elég nehézkes olcsó és jó szállást találni. Ilyenkor segíthet talán a jukej vagy a HIX fóruma. :)

12., Szállítás Angliába ki és be, ha sok a cuccod: infó oldalon bővebben.

13., Ha egy évig, vagy tovább Angliában dolgozol és adózol, akkor elméletileg az utolsó adóév adóját visszaigényelhető. (Ezt valaki meg tudná írni, hogy hogyan és miképp?) Sajnos én is csak hallomásból tudom. Ha visszaigényelted, akkor az én logikám szerint Magyarországon be kell fiztetned, ami ugye a magyarorszagi magasabb adók miatt nem éri meg.(?) Vannak cégek, akik az adóvisszaigénylésekre specializálódtak. (persze a munkájukat Neked kell megfizetned) Linkeket itt találhatsz ezekről a cégekről + még néhány pénzügyi tanácsot. 

14., Magyar mobil telefonod itt is fog müködni. Erről bővebben a Telefonok oldalon olvashatsz.

15., Bank kártyák. Sokat küzdöttem a magyar VISA Electron kártyámmal. Sok helyen elfogadták, és sok helyen nem. Általában az bank automaták ismerik. Angliában bankkártyát hivatalos munkavállalási engedély után szónélkül adnak, de ehhez kell még a munkáltatótól igazolás. Sikerülhet még nyitni bankszámlaszámot kártyával, tanuló VISAval is. AuPaireknek csak szerencsével. (családtól kell igazolás)

16., Magyar elektromos eszközök. Első pár napban bosszantó tud lenni, mivel a konektorok 'dugója' (van ennek valami szebb magyar neve? aljzat?) teljesen más mint otthon. Lehet kapni átalakítót. Bővebben itt olvashatsz.

17., Orvosi biztosításodat a munkaadód intézi, de Te fizeted havonta a bruttó béredből. Ingyenes ellátásban részesülhetsz a körzeti orvosnál és az NHS-nél (National Health Service, magyarul SZTK) Talán van évi egy-két ingyenes sürgősségi fogellátás is.(?) Ezekről inkább jobb nem beszélni. Jobban jársz, ha Magyarországon gyógyíttatod meg magad... (Hallottam néhány jó sztorit az NHS-ről.) Amúgy minden fizetős.

18., Állatok behozatala az országba csak 6 hónap karantén után történhet. (Túristaként nem!) (link: Hivatalos kormány rendeletekAngliába állatok behozatala hivatalos, Passports for pets)

Amikről nem tudok és itt hiányzik:
- gyerekek iskolába járatása (beiratás, iskola folytatás stb)
- pontos adósávok
- és még sok sok egyéb, csak több vagy nem jutott eszembe, vagy amiről nem tudok...

Ezeket jó lenne még kifejteni. Kérek mindenkit, írjátok meg a tapasztalataitokat és korrigálásaitokat nekem. Egyéb hozzáfüznivalókat a jukej fórumába várjuk... :)

Köszönöm.


Kigyüjtött linkek:
APEH, Vám, Adó.hu

A Home Office bevándorlási oldala,Home Office oldala

Két link a bevándorlóknak:
www.emplaw.co.uk 
www.lawrights.co.uk 


Inlandrevenue Az angol 'APEH'
National Health Service (NHS)

www.dvla.co.uk Minden az autókról
Közlekedés Főfelügyelet, Origo autó

Hivatalos kormány rendeletek állatok behozataláról

Linkeket itt találhatsz olyan cégekről, akik az adóvisszaigénylésekre specializálódtak + még néhány pénzügyi tanácsot.

Ugrás a lap tetejére!

jUKej.tripod.com
Szerkeszti/fotók: Tohai Zsolt
Email: tohaizsolt@hotmail.com
2001.