Közlekedés Londonban


 

Ezt az oldalt is inkább a Magyarországon élőknek készítettem.

Londonban talán a leggyorsabban metróval lehet közlekedni. Az autó használatot nem ajánlom, zsúfoltak az utak és drágák a parkolók (ha egyáltalán lehet találni helyet). Marad a tömegközlekedés két fajtája a busz és a metró. (vagy a TAXI)

Mindkét esetben Londont zónákra osztotották fel. Metró kölekedésben 6 zóna, buszoknál 4 zóna van kialakítva. Mindkét esetben az 1. zóna a centrum, a központ. Itt található a legtöbb látnivaló, amiket mindenki megnéz, ha Londonba látogat. (Big-Ban stb.)

A központ körül helyezkednek el körbefogva, mint egy-egy gyűrűk a zónák. (A képen színekkel elválasztva)

Jegyek:
(a feltüntetett jegyárak 2000.júliusában érvényesek)
Az aktuális jegyárak és mindezek bővebben itt: Busz, metró jegy árak 

Rengeteg típusú jegyet lehet venni a metrókra.

1, csak egy odaút 1 zónán belül (Font 0.90)
2, csak egy odaút 2 zónára (Font 1.80)
3, Több zónás jegyek: 3, 4, 5
4, Odavissza jegy: 1 zónán belül (Font 1.80)
5, Odavissza jegy: 2 zónán belül (Font 3.60)
6, Több zónás odavissza jegyek: 3, 4, 5

Napijegyek, hétvégi jegyek, heti, havi, season, éves
Lehet venni, időközi jegyeket, azaz nem egy útra, hanem pl napijegyet. Persze tudni kell, hogy melyik zónába (zónákba) akarunk aznap utazni. Lehetséges az is, hogyha van pl 3-tól 6-os zónás havi jegyünk, akkor vehetünk 1-es 2-es hétvégi jegyet, azaz azon a hétvégén bárhova utazhatunk.

Megjegyzések:
1., Olyan jegyet nem lehet kapni, hogy csak 3-as és 6-os zónás (2 zónába), azaz meg kell venni a 4-est és az 5-öst is, azaz az 'átutazó' zónákat is.
2., Heti, havi, éves jegyekhez kell fénykép is, azaz a jegy egy fényképes kártyához jár, amivel érvényes. (ezért ha valaki utazik Angliába, hozzon magával fényképet!)
3., Az ilyen időhöz kötött jegyeket lehet használni buszokon is, és kisvasúton is. (lehet kapni csak busz jegyeket >> Bus pass)

Londonban 13 metró van, plusz a kisvasútak. Pontosan nem lehet megmondani, de héköznap az első metró kb 5-6 körül indul és kb 00.00-01.00-ig jár, hétvégén kb 7-kor indulnak és 01.00-ig járnak. Ez azt jelenti, hogy ha valakinek korán reggel indul a repülőgépe valahová, akkor bizony taxiznia kell. (Van valami haethrow-i buszjárat is, de csak néhány helyen áll meg)

Megjegyezés:
Buszok éjszaka járnak, de csak nagyon ritkán. Már úgy este 10 után elindulnak a N (night) jelzésű buszok, amire nem érvényesek az időhöz kötött jegyek.

Ha bővebben érdekel mindez:
Londoni szerelvények története, információk

Londoni metrótérkép Adobe Acrobat (pdf) formátumban (140 kb) Klikk ide!
(sokkal gyorsabban letöltődik, és élesebb, mint az alsó térkép!)

 

Metrótérkép:


Ugrás a lap tetejére!

jUKej.tripod.com
Szerkeszti/fotók: Tohai Zsolt
Email: tohaizsolt@hotmail.com
2001.