TATE MODERN

2000-05-21

Két hete adták át a világszenzációnak számító Tate modernt Londonban. A Temze partján lévő; legújabb brit múzeum tulajdonképpen a híres Tate Gallery „fiókintézete". Az épület érdekessége, hogy eredetileg villamos erőműként funkcionált, és (anno 1947-ben) az a Sir Gilbert Scott tervezte, aki jellegzetes piros színű brit telefonfülkéket is megálmodta. A munkálatok már négy éve folytak, az idő felét az épület kiürítése, a turbinák és kazánok kiszerelése és elszállítása vette igénybe.

Eredetileg Tate Bankside-nak akarták elnevezni utalva az elhelyezkedésére, de a taxisok aggodalmaira reagálva, miszerint óriási keveredés lesz ebből túrista körökben, módosítottak az elképzelésen. Így a Tate Galleryből Tate Britain lett, míg az újdonsült kéményes-turbinás múzeum végül - utalva az e-századi hazai és külföldi műalkotásokra, melyeknek otthont ad - a Tate Modern elnevezést kapta.

Az új helyre "égető" szükség volt, mert a Tate gyűjteményének már csak 15 százaléka kerülhetett helyhiány miatt bemutatásra. Most ennek a mennyiségnek a dupláját nézhetik meg az érdeklődők. Az átépítés költségeihez (ami 135 millió font volt) egyébként nagy mértékben hozzájárult a Nemzeti Lottójáték (National Lottery), így aki már lottózott közületek, az abban az illúzióban ringathatja magát, hogy hozzájárult adományával e monumentális nemzeti büszkeség létrejöttéhez. A múzeum egyébként ingyenes, akárcsak a legtöbb állami gyűjtemény, de a kulturális miniszter azt szeretné, ha több fontos belépődíjat szedő többi (Victoria és Albert, a Science és az Imperial War stb.) múzeum is megelégedne legalább a jelképes egy fonttal (én még öt fontért néztem meg az Imperialt).

A múzeumot maga Erzsébet királynő nyitotta meg (elég rutinosan, hisz nem ez az első múzeumavatás az életében), de a lézerfényes parádén ott volt Tony Blair , Yoko Ono, Damon Hill és még négyezer meghívott híresség. A brit fiatalok (főleg a tizenéves fiúk) kommentárja ehhez: a művészet a gazdagok és az öregek "vadászterülete".

Körti


Cikkhez kapcsolódó linkek:
Erről bővebben:
http://www.hvg.hu
Tate Modern honlapja:http://www.tate.org.uk/modern/
Tate Modernről képek: Tate Modern - Free Pictures - FreeFoto.Com.

Tate gallery: http://www.tate.org.uk/
Egyéb a cikkhez tartozó linkek:
Yahoo engine


 

jUKej.tripod.com
Szerkeszti/fotók: Tohai Zsolt
Email:
tohaizsolt@hotmail.com
2000. március