Munkavállalás 2000


 


aupairkedés, tanuló VISA, munkavállalói engedély

Hivatalosan: Home office oldala

 

Sokan kérdezték már, hogyan lehet a UK-ban munkát vállalni, azaz hogyan lehet megszerezni a munkavállalói engedélyt.
Magyarország, azaz a magyar állampolgárok hátrányos helyzetben vannak, mivel nem vagyunk Európai Uniós tagállam. Háromféle képpen lehet szerezni -legálisan-munkát Nagy-Británniában:

 

1/ Elmész au-pairnek.
CSAK BENTLAKÁSOS, azaz a családdal együtt élő aupairek dolgozhatnak legálisan. EZ NEM MUNKA! (a törvény szerint) Azaz semmilyen más munkát nem vállalhatsz, egy családnál kell, hogy lakj, és kizárólag a gyerekfelügyeletet és egyéb kisebb a házimunkát kell elvégezz. Fizetés nincs! Csak zsebpénzt adhat a család heti 45-60 fontot. A törvény lehetővén teszi, hogy napi néhány órás nyelviskolába járj, és szabad mozgást a határokon.

Itt meg kell még jegyezzem: aupair=babysitter, nanny a szakképzett ápoló

Feltételei:
min.17 - max 27 év
Nem lehetsz nős/férjes
a, Minimum 2 referencia a családnak, de jó ha a határon is bemutatod.
b, A családtól referencialevél, amit a határnál kell bemutatni. (ami benne kell, hogy legyen; hol lakik a család, mennyi ideig van szüksége rád, mit és kivel (hány gyerek) kell dolgozz, pénz, család elérhetösége (telefon) -lehet hogy le fognak ellenőrizni!
c, Önéletrajz. Tanács: Nem szeretik, ha állásodat ott hagyod és kijösz aupairnek. Legyen benne, hogy nyelvtanulás miatt akarsz kijönni és meg szeretnéd ismerni az angol kultúrát, a szokásokat és szeretnél szétnézni az országban!
(nem elég csak a nyelvtanulás; mondhatják azt, hogy otthon is lehet angolt tanulni)
Aupair VISAt kapsz, ha mindent rendben találtak. Magyar állampolgároknak max 2 év, családot bármikor válthatsz, de ezt be kell jelenteni (ha jól tudom).
aupair ügynökségek címei

 

2/ Tanuló VISA-val való munka
Erről sajnos nem sokat tudok, és nem is biztos, hogy pontosak az ismereteim.
Ha van ösztöndíjad, vagy mindennapos (minimum 3 óra/nap, 5 alkalom/hét) iskolád, tanuló VISAt kaphatsz. Ennek ideje az iskolai időtartam. Minimum 1 év, amit igazolnod kell, hogy kifizettél (ha nyelvórákra jársz). Igen elég egy jó erős nyelviskola is. Ilyen pl a www.london-english-school.co.uk WestEalingben.
Az iskola fogja igazolni, hogy odajársz és evvel fogod megkapni a VISAt.

A tanuló VISA-val már vállalhatsz heti 20 órai munkát legálisan. (pl McDonaldsban 3.5Font/óra ha jól tudom)

 

3/ Work Permit, azaz Munkavállalói engedély
Mondhatni lehetetlen, de lehetettlenség nincs, és a remény is a legutolsó, ami meghal.
2 féleképpen lehetséges, de mindkét esetben 2 dolognak muszáj meglennie:
1. minimum 1 diploma (főiskolai, vagy egyetemi) A magyar diplomát elfogadják.
2. Minimum 2 év szakmai gyakorlat

Tehát lássuk a 2 pontot:

a, szerencse
szerintem ez a legvalószínubb álláskeresés, mivel a szerencsét lehet befolyásolni. :))

A lényeg az, hogy egy angol cég kiszúrjon téged, hogy jó vagy; azaz el kell, hogy add magad. Mivel, mint már korábban is említettem, Magyarország nem úniós tagállam, ezért a hátrányos helyzetben van. Ez azt jelenti, hogy egy angol cég először a saját, illetve az úniós tagállamok állampolgárait veheti fel munkaerőnek. Ez azt vonja maga után, hogy először meg kell vizsgálnia, hogy van-e jelentkező 'belföldről' a pályázatra. Háromszor kell meghírdetnie az állást; be kell hívnia és el kell beszélgetnie a jelentkezőkkel. Az állásra jelentkezőkről beszámolót kell írnia, ki-miért nem felelt meg a pályázatra. Ha egy jelentkező sem akadt, aki megfelelt volna, akkor nézhet körül és hívhat be EU-n kívüli országból jelentkező(ke)t. Persze meg kell indokolnia azt is, hogy miért épp te vagy a megfelelő. Ha a cég téged szeretne, mert jó vagy és már kiszúrt, lobbizhat avval, hogy olyan pályázatot hirdet meg, amit amúgy lehetetlen egy itt élőnek teljesíteni. Pl ismerni kell a cirill betuket és egy Közép-európai nyelvet. (ez a testreszabás :) )

Ha már egy cég alakalmazni kíván, akkor neked semmit nem kell csinálni csak várni. Minden a cégen múlik. Be kell adni önéletrajzot és referenciát. Le kell írni miért szeretnél kijönni (ez a legnehezebb...) és milyen ambícióid vannak. Ennyi. Ha a cég fel tudott venni, elküldi neked a papírokat, és azokkal a határon megkapod a pecsétet az útleveledbe.

A munkavállalói idő meghatározott. Ennek lejáratákor kérheti a cég a hosszabbítást, de előbb át kell esni újból, a 3 pályázati kiírásnak, amit már az előbb írtam. Ilyenkor a pályazati idő alatt benttartózkodhatsz, dolgozhatsz, sőt, amíg a Home Office-ból meg nem kapod a munkavállalói engedélyed meghosszabbítását (ami akár eltarthat 7 hónapig is) dolgozhatsz. Csak nem szabad kilépned az országból (már kb 3 hónappal korábban, mint ahogy lejár a munkavállalói engedélyed)

A 4. év után lehet céget váltani, azaz akkor, ha már rezidensé válsz.
Elméletileg az 5. évtől kérhet valaki angol állampolgárságot. (ez nem biztos, és csak nagyon elméletileg)

A szerencse befolyásolható;
mégpedig,
1. állítólag már vannak iskolák, amik EU-s diplomát adnak. Hogy ez mit jelent nem tudom, de nagyobb az esély, hogy rádtalálnak, ha egy ilyen papírral keresel fel egy közvetítő irodát.
2.Kijösz tanulni és közben nézegeted az álláshírdetéseket. Ha megismernek és megmutatod miket tudsz, talán elkezdődhet a procedura....
3. És a tapasztalataim szerint, ami a legjobban bejött: Egy magyar ügynökséghez adod be a jelentkezési lapod.

b. ügynökség
a jUKej egy non profit szervezet. (non profit szervezet vagyok :)) ) Lepötyögök néhány céget. Egy kérésem van; ha valakinek valami tapasztalata van azt írja meg! Sajnos az agencyknek a muködése nem tudom hogy megy. Lehetséges, hogy neked kell majd fizetned Nyájas olvasó, de lehet, hogy a cég, aki majd alkalmazni fog. (ügynökségi díj, stb stb stb) Nem olcsó az tótziher.

GLOBAL VISAS company

(free advice(?))
Immigration, and VISA services:
-work permit
-training work
- UK immigration law etc.

Tel:
+44 (0) 207 734 5900 Uk immigration
+44 (0) 207 287 8344 UK Work permit
www.globalvisas.com

1st Contact

(No fee)
Visitor and student visas,
residency,
 Marriage visas

Tel:
+44 (0) 207 6021352 Uk immigration
+44 (0) 181 240 4490 UK Work permit for medical and graduate professionals
www.1st-contact.co.uk

 

 

Bereczki Gábor kiegészítése a fentiekhez:
A work permitnel levo dolgokhoz meg annyit hozzafuznek, hogy kimaradt belole egy fontos resz: a shortage occupation list, ezt az OLS (overseas labour agency, ok adjak a work permitet, nem a home office, www.dfee.gov.uk/ols azt hiszem) tartja karban. azok a munkak
vannak rajta, amikhez nem kell vegigmenni ezen a hirdeteses, bebizonyitos bohockodason. ez alapvetoen az egeszsegugyi es IT szakmakat fedi. ilyen szakemberekbol tenyleg hiany van, van jo esely  munkat talalni, es a wpt is eleg konnyen megadjak. Csak diploma kell hozza, illetve annak angol hiteles forditasa az adott hianyszakmabol, meg 2 evre visszamenoleg munkaltatoi igazolas (ceges papiron), ami leirja, hogy tenyleg abban a szakmaban dolgoztal.

 

4/ Megnősülsz / férjhez mész egy angolhoz...
igen, ez is egy megoldás, most jutott az eszembe :)

A fentiek nem hivatalosak és nem biztos. En így tudom. De ha valaki valmelyik része érdekel, nézzen utána. Ezek a dolgok csak információk! Ha valakinek van hozzáfűzni valója/kiegészítése/pontosítása, várom a levelét.

Ha valakit pontosan érdekel a dolog, akkor itt egy két cím:.

A Home Office bevándorlási oldala.

Itt a UK Home Office oldala

 


Ugrás a lap tetejére!

jUKej.tripod.com
Szerkeszti/fotók: Tohai Zsolt
Email: tohaizsolt@hotmail.com
2001.